Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Més de 100 empreses de la Segarra han respòs l’enquesta sobre l’impacte de la Covid-19 al teixit empresarial de la comarca

En les properes setmanes es realitzaran les taules sectorials, amb l’objectiu de trobar accions que impulsin la reactivació econòmica de la Segarra

Imatge d'arxiu
Imatge d'arxiu

DIJOUS 15 ABRIL 2021

El passat mes de Març, des de l’àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal es va enviar una enquesta per correu electrònic a totes les empreses de la comarca. A més, també es va donar l’oportunitat per aquells que no tenien correu electrònic, de contestar a través de les xarxes socials del Consell i l’app Vilaconnect.

En total es van recollir 103 respostes completes, de les quals un 46,6% van ser realitzades per treballadors autònoms. Per sectors, el comerç i hostaleria són els qui més van participar, representant un 36,9% del total. Pel que fa a la ubicació de les empreses que van respondre, un 37,7% pertanyen a Cervera, un 20,4% a Guissona i un 42,7% a altres municipis.

Resultats de l’enquesta

Una de cada dues empreses enquestades ha reduït la facturació més d’un 50% respecte al 2019. Al conjunt de Catalunya, el 39,4% de les empreses han perdut més d’un 50% de la facturació, segons una enquesta de PIMEC.

El 77,7% de les empreses responen que no han hagut d’aplicar ERTO a les seves plantilles. No obstant això, dins del sector del comerç i hostaleria, el percentatge baixa fins a un 63,2%. De les empreses que han hagut d’aplicar un ERTO, en un 31,6% de casos ha afectat a més de la meitat de la plantilla.

Més de la meitat d’empreses han introduït mesures de digitalització per tal de fer front a la pandèmia. Les principals han estat: reforç del comerç electrònic, reforç del posicionament web i teletreball. A més, un 13% d’empreses ha aprofitat la crisi per impulsar processos de transformació digital més profunds, introduint noves línies de negoci o transformant el propi model de negoci.

Pel que fa a la valoració de la situació actual del negoci, un 41% de les empreses responen que la situació és dolenta o molt dolenta. Per contra, malgrat el context econòmic negatiu, un 23% de les empreses valora la seva situació com bona o molt bona. Respecte al conjunt de Catalunya, la Segarra presenta una actitud més positiva envers l’actualitat.

Respecte a les previsions pel 2021, s’observa una polarització entre diferents sectors econòmics. El 57,7% de les empreses del sector comerç i hostaleria, preveuen caigudes de l’activitat de més del 50% de cara a aquest any, mentre que en el sector industrial és del 31%.

Taules sectorials

En les setmanes vinents se celebraran diferents Taules Sectorials per conèixer més a fons les problemàtiques de cada sector i debatre sobre possibles mesures que ajudin en la reactivació econòmica de tots ells. En funció dels sectors més afectats per la crisi de la Covid-19 i intentant representar al màxim el teixit empresarial, s’han configurat 5 taules diferents que es realitzaran de forma telemàtica en les següents dates:

  1. Comerç i serveis a les persones (26 Abril)
  2. Hosteleria, turisme i activitats recreatives i culturals (28 Abril)
  3. Agricultura, ramaderia i petits productors agroalimentaris (3 Maig)
  4. Sanitat i Serveis Socials (5 Maig)
  5. Indústria i serveis a la producció (10 Maig)